Trening og aktivitet

Hvordan forberede seg til å delta på agilitykurs?

 

Hverdagslydighet har de fleste, men det er slett ikke sikkert hunden reagerer slik man tror når man

kommer på et nytt sted og det er mange andre hunder til stede.

 

Vær derfor forberedt på at hunden kanskje ikke er så lydig de første gangene på kurset som den

er ellers. Agility er en fartsfylt og til tider støyende sport!!

 

Det er ikke lurt at hundene får løpe rundt å hilse på hverandre, de blir da mer ukonsentrert og

mister fokus på treningen.

 

Kommandoer som sitt, stå, dekk og en god bli kommando er gull verdt på agilitybanen i tillegg til

god innkalling. Dette gjør treningen veldig mye enklere for alle. Disse kommandoene bør selvfølgelig

læres inn mens hunden er valp, men trenes samtidig når man går på agilitykurs.

 

Man trenger ikke konkurranse lydighet for å delta på kurs, men det forventes at man deltar

konsentrert og har oppmerksomhet på det man skal gjøre. Lytt til instruktøren, spesielt når det gjelder hindersikkerhet.

 

Ikke ha for høye forhåpninger, verken til deg selv eller hunden. Forbered deg på at det skal være gøy for dere begge, og om det går litt tregt til tider, så kan det være fordi hunden er mentalt sliten. La hunden få gode hvilepauser, særlig i starten. Det er krevende å være på kurs!

 

I forbindelse med innlæring av hindre bruker vi positiv forsterkning i form av godbiter, leker etc. Vær derfor oppmerksom på at ord som nei, fy, og negative tilbakemeldinger ikke skal forekomme slik at hunden blir usikker på hindrene. Det gjelder selvsagt ikke hvis hunden er direkte ulydig og stikker av, eller bort til en annen hund!

 

Det er heller ikke tillatt for hundene å gjøre fra seg på banen eller på hindrene. Særlig viktig at man passer på hannhundene så ikke de markerer. Tisper med løpetid får trene med truse.

 

Lek er en viktig motivasjon for de fleste hunder og noe man bør begynne med tidlig. Har man en god forsterker så er det mye lettere å lære hunden nye ting. Godbiter er jo noe de fleste bruker, men fint å kunne variere belønningen.

 

Målet for kurset er at du skal lære hvordan du kan trene din hund til å mestre en agilitybane på en trygg og god måte. Du vil lære å vurdere hunden din slik at du kan forutsi hvordan den vil reagere på en ny oppgave, og kunne tilpasse treningen etter det.

 

Agility er teamarbeid mellom deg og din hund. To helt forskjellige skapninger skal finne et samspill, noe som tar tid. Samtidig er du lederen som avgjør hvor vanskelig øvelsen skal være. I starten lønner det seg å gjøre det så enkelt som mulig for hunden, slik at den føler seg trygg på agilitybanen. Dette vil legge et godt grunnlag for gode prestasjoner.

 

HUSK at det er du som er på kurs, ikke hunden!

 

Både valpekurs, grunnkurs i lydighet eller lignende vil alltid være en fordel.